Zwangerschapsmassage

Massage tijdens zwangerschap

Als je in verwachting bent, gebeurt er veel in je lichaam. Alles stelt zich in om je kind te laten groeien en om de bevalling voor te bereiden. Spieren en gewrichten worden soepeler, de spanning op de aanhechtingen in je bekken en onderbuik wordt anders. Je kunt spierpijn ervaren, bekkenklachten, stijve schouders, onrustige benen, dikke voeten,  rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en algemene moeheid. Zwangerschapsmassage vermindert je klachten waardoor  je ontspant. Wanneer je er tijdig mee begint voorkom je zelfs klachten.

Masseren werkt tijdens je gehele zwangerschap positief. Het helpt je energie in balans te brengen en verbetert de circulatie van het bloed. Hierdoor worden zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door het lichaam vervoerd, van en naar je baby. De massage komt tegelijkertijd ten goede aan de baby. Tijdens een massage komt onder andere endorfine (geluksgevoelhormoon) vrij, wat kalmeert en de pijn verlicht.

 

Hoe word je gemasseerd?

Je wordt gemasseerd terwijl je op je rug ligt. Wanneer je wat langer zwanger bent, kan dit ook als je op je zij ligt, op een speciaal waterkussen of een therapeutische bal. De massage gebeurt in een rustige omgeving, met gebruik van passende etherische oliën.

 

Massage na de bevalling

Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en moet weer herstellen. Dit gaat makkelijker als je met massage de bloedsomloop stimuleert. Je hebt weinig rust: veel van je aandacht gaat naar je baby. Je verzorgt, geeft wellicht borstvoeding en draagt je kindje met je mee van de ene plek naar de andere. Veel vrouwen ervaren klachten als pijn in de rug en nek, terwijl stress en te weinig slaap ook niet ondenkbaar zijn. Je verdient zelf ook de aandacht die je toekomt. Een massage helpt je te ontspannen en het herstelproces te versnellen. Tegelijkertijd heb je tijd voor jezelf, het gaat nu even alleen om jou.